Carrer L’Angel 6 – Palacio Benavent

 

 

CARRER L’ANGEL – PALACIO BENAVENT 

  • 360º Virtual Reality viewings met VR-bril beschikbaar op het kantoor van Brinkman Fine Real Estate te Amsterdam. 

Benissa

Benissa is een kustplaats in het noorden van de provincie Alicante, in zuidoost Spanje. Het ligt tussen Calpe en Teulada, in de comarca Marina Alta.

Archeologisch bewijs menselijke bewoning in Benissa gaat terug tot de Bronstijd. Een van de beroemdste archeologische vindplaatsen in het gebied is de Necropolis van Benissa, daterend uit de 4e eeuw voor Christus.Benissa heeft een lange en rijke geschiedenis, die zowel de Moorse als de Christelijke overheersing heeft gekend. De oorsprong van de naam “Benissa” wordt echter betwist.

De stad werd bezet door de Moren, van de 8e eeuw tot de 13e eeuw. Volgens de Moorse overlevering werd het “Aben-Isa” genoemd, naar “Aben”, de zoon van de Moorse heerser Abd ar-Rahman II, en zijn geliefde “Isa”. Abd ar-Rahman II liet hen tragisch vermoorden nadat de heerser zijn afkeuring over de liefdesovereenkomst had uitgesproken. Uit schuldgevoel en verdriet zou hij later opdracht hebben gegeven tot de bouw van een monument op deze plek, vernoemd naar Aben en Isa.

Het eerste gedocumenteerde bewijs van het bestaan van Benissa dateert van het jaar 1245, toen het door de Orde van Santiago op de Moren werd heroverd en deel ging uitmaken van het Koninkrijk Valencia. De Christenen gaven het toen de naam “Benisa”, die volgens een andere theorie afkomstig is van het Latijnse woord “Benicassum”, hetgeen “hoge rotsachtige heuvel” betekent. (I).

Onder christelijke heerschappij was Benissa een belangrijke plaats voor handel en ontwikkeling van de aquacultuur, die in de 15e en 16e eeuw rijkdom en status vergaarde. Dit blijkt vandaag de dag alleen al uit de rijke architectuur van de kerken en opulente stadspaleizen. In de 18e eeuw maakte Benissa een periode van groei door, toen de stad een belangrijk centrum werd voor de productie van zijde- en wollen stoffen. (II).

De stad staat bekend om haar rijke culturele erfgoed, met vele belangrijke monumenten en bezienswaardigheden. Tot de meest opmerkelijke voorbeelden van historische architectuur in Benissa behoren de 17e-eeuwse Iglesia de la Asunción, het 18e-eeuwse Casa de Cultura, het Almudaina-paleis en het kasteel van Benissa.


Palacio Benavent

In het hart van het historische centrum van Benissa, tussen de Carrer de L’Angel en de Carrer de Santa Bárbara, staat een ander belangrijk historisch monument: Palacio Benavent. Dit indrukwekkende historische stadspaleis heeft een rijke geschiedenis. Opgetrokken uit lokale zandsteen in de 16e eeuw, biedt het Palacio Benavent bijna ruim 800 M2 leefruimte met ruime mogelijkheden voor privaat en commercieel gebruik. Palacio Benavent dankt zijn naam aan een beroemde bewoner, de Valenciaanse componist Ricardo Benavent Feliu (1848-1929), die tot het einde van zijn leven in het Palacio woonde en werkte.

De schitterende gevel van dit stadspaleis van Benissa is een waar meesterwerk van lokaal vakmanschap, met een uitzonderlijke mix van historische en hedendaagse architectuurelementen. De zuidwestelijke gevel van het gebouw strekt zich uit over de hele lengte van de Carrer de L’Angel. De plaatsing van de ramen is zorgvuldig overwogen, waardoor een ideaal evenwicht is gecreëerd tussen natuurlijk licht en privacy. Als men op de hoek van de Carrer de L’Angel staat, wordt het oog onmiddellijk getrokken door het prachtige ijzerwerk dat de grote ramen op de eerste verdieping bedekt.

De voorgevel, waarin zich de hoofdingang bevindt, is imposant aanwezig dankzij de drie-en-een-halve meter hoge eiken deuren die de centrale ingang van het Palacio vormen. Binnen de kaders van de rechter deur is een kleinere deur toegevoegd. Een zware ijzeren deurklopper nodigt uit om binnen te stappen.

Eenmaal binnen wordt men onmiddellijk getroffen door de grootsheid van de centrale hal van het Palacio. De warme, aardse tinten van de zandstenen zuilen met gordelbogen geven het hart van dit historische gebouw een imposante, maar toch uitnodigende uitstraling. De hal bestaat uit twee grote compartimenten met zware donkere balken welke nog zichtbaar zijn in het plafond.

De vloer van de entreehal bestaat uit vierkante tegels en opzij gelegde bakstenen met gevarieerde texturen en patronen. Ze creëren hiermee een gevoel van diepte en dimensionaliteit. De bakstenen liggen in het verlengde van het valhek en vormen een pad dat leidt naar de hoofdtrap, prachtig versierd met gekruld ijzerwerk. Het pad was historisch gezien bedoeld om door ezels of paarden getrokken proviandwagens het gebouw binnen te brengen.

Natuurlijk licht stroomt binnen door hooggeplaatste zijramen en door een langgerekte open lichtschacht in het hart van het gebouw. De schacht biedt toegang tot de gewelfde provisiekamer, evenals tot de werkplaats en vervolgens tot de tuiningang aan de achterzijde van het gebouw. Via de open trap in de lichtschacht komt men ook in verschillende dienstvertrekken op de eerste verdieping. Een origineel zandstenen hakblok herinnert aan het huishoudelijk gebruik van deze ruimtes.

Op de eerste verdieping van de zuidoostelijke vleugel van het Palacio bevindt zich een grote banketzaal. Deze imposante zaal heeft veel daglicht dankzij de grote glazen deuren met uitzicht over de Carrer de L’Angel. De banketzaal is bedekt met originele Majolicategels. Gedurende de jaren dat de Arabieren in Spanje verbleven, brachten zij de Majolica-methode van het versieren van aardewerk met zich mee, evenals het maken van prachtige tegels en keramiek, waarvan deze vloer getuigt. (III).

Aan de voorzijde van de zuidoostelijke vleugel bevindt zich een grote slaapkamer met en-suite badkamer. Grote ramen en een balkon op het zuiden, bieden uitzicht op de oude straten van Benissa en vullen de vertrekken met ochtendlicht.

Via het centrale trappenhuis bereikt men het achterste gedeelte van het Palacio Benavent met een reeks kamers die kunnen worden omgevormd tot leefruimtes of extra gastenappartementen. Een grote binnenplaats is toegankelijk via dubbele glazen deuren aan de achterzijde van het gebouw. Het is een oase van rust in het oude centrum van Benissa met een oppervlakte van circa 100 vierkante meter.

Drie-en-een-halve meter hoge houten deuren vormt de toegangspoort tot de Carrer de Santa Bàrbara, welke bereikbaar is met motorvoertuigen. Santa Barbara was een vroegchristelijke Griekse martelares, geboren halverwege de derde eeuw in Heliopolis, Fenicië. Zij staat bekend als de patrones van wapenmakers, artillerie, ingenieurs en mijnwerkers. (IV).

Via de binnenplaats keert men terug naar binnen door weer een andere ingang met prachtige architraaf. Deze ingang leidt uiteindelijk naar de achtertrap. Deze trap, belegd met prachtige Hydraulica tegels, leidt naar het dakterras. Op weg naar boven passeert men nog een gastenappartement met en-suite badkamer en uitzicht op de binnenplaats en de tuinpoorten. De trap leidt naar de bovenste verdieping van het Palacio, alwaar zich het dakterras en nog een gastenappartement bevinden.

Het terracotta dakterras van Palacio Benavent biedt een ongeëvenaard uitzicht over het oude centrum van Benissa. De Basiliek van de Onbevlekte Ontvangenis en St. Petrus de Apostel domineren de skyline, met op de achtergrond de bergen van de Sierra de Bernia. Tussen de pijnbomen door vangt men een glimp op van de Middellandse Zee, die op slechts 15 minuten afstand verwijderd is van het Palacio.

Apartamento Benavent

Toegankelijk via een eigen ingang aan de Carrer de L’Angel treft men een apart en volledig gerenoveerd appartement van 250 m2. Het eerste wat opvalt bij binnenkomst zijn de hoge plafonds en zichtbare balken. Een grote patio in het hart van het appartement zorgt voor daglicht in de leefvertrrekken en geeft toegang tot nog een dakterras met uitzicht op de oude stad. Het appartement beschikt over drie ruime slaapkamers en twee badkamers, twee ontvangstruimten, een open haard en een volledig uitgeruste keuken.

De labyrintische indeling van Palacio Benavent is het resultaat van historische ontwikkeling. Palacio Benavent is gebouwd over een lange periode, beginnend ergens in de 16e eeuw, en onderging verschillende fasen van uitbreiding en renovatie. Dit heeft geleid tot een interessante configuratie van kamers, gangen en trappen, wat de mogelijkheid heeft geschapen voor brede ontwikkelingsmogelijkheden. Het Palacio is perfect geschikt voor particulier of commercieel gebruik als boetiekhotel of galerie. ‘A Sight to Behold’ in het hart van Benissa.

Bronnen: 

[1] Cister, Joaquim, 2019. Benissa: A Town with a Long History.

[2] UNESCO World Heritage Centre, Spanish History Collection

[3] Mussi, Susan, 2022. A Brief History of Hand-Painted Majonica Tiles

[4] Bolton, David A., 2006. Inside the California Missions

Tekst: Joep Hoogerwerf
Fotografie: Gloria Palmer

 

Details

Vraagprijs
€ 775.000,00
Status
Te Koop
Gebouw

Type

Stadspaleis
Bouw
Bestaande bouw
Periode
16e eeuw
Staat
Zeer goed onderhouden
Dak Pannendak
Oppervlakte en volume
Leefoppervlak
800 m² (Inclusief separaat appartement van 250 M2)
Kamers
20
Slaapkamers 6
Badkamers
4
Verdiepingsvloeren
3
Balkon Zuidwaarts, ca. 3 M2
Dakterras
Twee dakterrassen van ca. 20 M2
Tuin Patio van ca. 100 M2
Lift
NVT
Kadastraal
Kadastraal nummer
Op aanvraag
Coördinaten
38.71643590349949 –  0.051733929166780004
Eigendomssituatie
Owned Ground
Status Monument
Ger. nummers 3 (Carrer L’Angel & Carrer de Santa Bárbara)
Positionering
Oriëntatie
South, South-East
Location In the old town of Benissa, Province of Alicante, Spain
Parkeren
Parkeersituatie
Publiek parkeren, groot parkeerterrein op minuten loopafstand

Locatie

Contact

 

 

 

 

 

 

 

 

Wilt u meer weten over dit object? Wij staan u graag te woord.

Anne Paul Brinkman
Brinkman Fine Real Estate
Singel 60
1015 AB Amsterdam
The Netherlands

+31 (0) 20 244 19 62

info@brinkmanfinerealestate.com

 

Carrer L’Angel 6 – Palacio Benavent

CARRER L’ANGEL – PALACIO BENAVENT 

  • 360º Virtual Reality viewings through VR-glasses available at the Amsterdam Office of Brinkman Fine Real Estate. 

Benissa

Benissa is a coastal town located in the north of the province of Alicante, Spain. It is situated between Calpe and Teulada, in the comarca of Marina Alta. Evidence of human settlement in Benissa can be traced to the Bronze Age. One of the most famous archaeological sites in the area is the Benissa Necropolis, dating back to the 4th century BC. Benissa has a long and rich history, having witnessed both Moorish and Christian rule. The origin of the name ‘Benissa’, however, is disputed.

The town was occupied by the Moors, from the 8th century until the 13th century. Morish lore suggests it was named ‘Aben-Isa’, after ‘Aben’, the son of the Moorish ruler Abd ar-Rahman II, and his lover ‘Isa’. Abd ar-Rahman II had them tragically murdered following the ruler’s disapproval of the love match. Out of guild and grief, it is believed he later ordered to build a monument at the sight, naming it after Aben and Isa.

The first documented evidence of Benissa’s existence dates to the year 1245, when it was reconquered from the Moors by the Order of Santiago and became part of the Kingdom of Valencia. The Christians then named it ‘Benisa’, which, following another theory, originates from the Latin word of ‘Benicassum’, which means ‘high rocky hill’. (I).

Under Christian rule, Benissa was an important site of trade and aquicultural development, amassing wealth and status in the 15th and 16th century. This is evident today by just looking at the stunning architecture.

During the 18th century, Benissa experienced a period of growth, as the town became an important centre for the production of silk and wool textiles. This period also saw the construction of many of the town’s beautiful churches and public buildings. (II).

The town is known for its rich cultural heritage, with many important monuments and landmarks. The most notable examples of historic architecture in Benissa include the 17th-century Iglesia de la Asunción (Church of the Assumption) and the 18th-century Casa de Cultura (Culture House), the Almudaina Palace and the Castle of Benissa.


Palacio Benavent

In the very heart of the historic city center of Benissa, wedged between the Carrer de L’Angel and the Carrer de Santa Bárbara, stands another important historic landmark. The Palacio Benavent is an impressive and historic city palace steeped in history. Made out of local sandstone in the 16th century, the Palacio Benavent offers almost 1000 Sq. M. in- and outside living space with broad potential for private and commercial use. It thanks its name to a famous inhibitor, the Valencian composer Ricardo Benavent Feliu (1848-1929), who lived and worked in the palacio until the end of his life.

The magnificent facade of this Benissa city palace is a true masterpiece of local craftsmanship, boasting an exceptional blend of historical and contemporary design elements. The South-Western façade of the building stretches the full length of the Carrer de L’Angel. The placement of windows has been carefully considered, creating an ideal balance between natural light and privacy. Standing on the corner of the Carrer de L’Angel, one’s eye is immediately drawn to the beautiful ironworks that cover the large windows on the first floor.

The front façade, in which the main entrance is located, has a commanding presence thanks to the three-and-a-halve meter oak doors that provide the central entrance to the palacio. Within the right door of the portcullis, a smaller door is added. A heavy iron doorknocker invites you to step inside.

As one steps through, one is immediately struck by the grandeur of the palacio’s entrance hall. The warm, earthy tones of the sandstone pillars with belted arches lend an imposing, yet inviting and welcoming feel into the heart of this historic building. The entrance hall consists of two large compartments with heavy dark timbers that are still visible in the ceiling.

The floor of the entrance hall consists of square tiles and side-layed bricks with varied textures and patterns that create a sense of depth and dimensionality. The bricks lay in the extension of the portcullis, forming a pathway that leads to the main staircase, beautifully decorated with curled ironworks. The pathway was historically meant for donkey- or horse-drawn provision carriages to be brought into the building.

Natural light floods in through high-placed side windows and via an elongated open-plan lighting shaft at the heart of the building. The shaft provides entrance to the arched provision chamber, as well as to the workshop and subsequently to the garden entrance at the back of the building. Accessible via the open-plan staircase in the lightning shaft, one also enters various service quarters on the elevated level. An original sandstone chopping block is a reminder of the domestical usage of these rooms.

On the first floor of the southeastern wing of the palacio, a large banqueting hall is located. This imposing room has lots of natural daylight thanks to the large glass door which allow to step out and overlook the Carrer de L’Angel. The banqueting hall is covered with original Majolica tiles. During the years the Arabs were in Spain, they brought with them the Majolica method of decorating pottery, as well as to create beautiful tiles and ceramics, to which this floor stands testament. (III).

Natural light floods into the first floor guest apartments as one walks through to the front of the building. Here one finds a bedroom with en-suite bathroom and south-facing balcony, overlooking the old streets of Benissa.

Back to the central staircase one accesses the rear part of the Palacio Benavent with a string of rooms that may be converted into living spaces or additional guest apartments. A large courtyard is accessible through double glass doors in the rear of the building. It is a heaven of tranquility within the old town of Benissa covering 100 Sq. M. A three-and-a-halve meter high wooden gate provides gateway to the Carrer de Santa Bàrbara, which is accessible by motorvehicle. Santa Barbara, also known as the Great Martyr Barbara, was an early Christian Greek martyr born mid-third century in Heliopolis, Phoenicia. She is known as the patroness of armourers, artillery, engineers and miners. (IV).

Through the courtyard, one returns back inside through yet another entrance which ultimately leads to the back staircase. This staircase, decorated with beautiful Hydrolica tiles, leads all the way to the rooftop. On the way up, one passes another guest apartment with en-suite bathroom overlooking the courtyard and garden gates. The staircase leads up to the top floor of the Palacio, where the rooftop terrace, as well as another guest apartment are located.

Palacio Benavent’s terracotta rooftop terrace offers unparalleled views over the old town of Benissa. The Basilica of the Immaculate Conception and St. Peter the Apostle dominates the skyline, with in its background the Sierra de Bernia mountains. All the way through the pine trees, one catches a glimpse of the Mediterraneal Sea, which is just a 15-minute drive away.


Apartamento Benavent

Accessible via a private entrance on the Carrer de L’Angel is a separate and fully renovated apartment of 250 Sq. M. The first thing one notices upon entrance are the heigh ceilings and visible beams. A large patio at the heart of the apartment provides daylight to flood into the living- and dinging areas and grants access to a rooftop terrace overlooking the old town. The apartment is equipped with three generously sized bedrooms and two bathrooms, two reception rooms, a fireplace and a fully equipped kitchen.

The labyrinthine layout of Palacio Benavent is a result of historical development. Palacio Benavent was built over a long period of time, starting somewhere in the 16th century, and underwent several phases of expansion and renovation. This has led to a maze-like configuration of rooms, corridors, and staircases, which has created the opportunity for broad development potential at present day. The Palacio is perfectly suitable for private- or commercial use as a boutique hotel or gallery. A sight to behold, and a true gem in the heart of Benissa.

Sources:

[1] Cister, Joaquim, 2019. Benissa: A Town with a Long History.

[2] UNESCO World Heritage Centre, Spanish History Collection

[3] Mussi, Susan, 2022. A Brief History of Hand-Painted Majonica Tiles

[4] Bolton, David A., 2006. Inside the California Missions

Text: Joep Hoogerwerf
Photography: Gloria Palmer

Details

Asking Price
€ 775.000,00
Status
For Sale
Building

Type of Property

City Palace
Building Type
Existing build
Year of Build
16th century
Specifics
Very well preserved
Roof Tiled roof
Surfaces and Volume
Available Living Space
800 m² (Including separate apartment of 250 m²)
Number of Rooms
20
Number of Bedrooms 6
Number of Bathrooms
4
Total number of Floors
3
Balcony  South facing balcony, front facade, 3 M2
Rooftop Terrace 
Two rooftop terraces of 20 M2
Garden  Patio of 100 M2
Elevator
N/A
Cadastral Data
Cadastral Designation
N/A
Coordinates 
38.71643590349949 –  0.051733929166780004
Owner situation
Owned Ground
Building status Monument
Reg. house numbers 3
Position
Orientation
South, South-East
Location In the old town of Benissa, Province of Alicante, Spain
Parking
Parking situation
Public parking, parking permits, paid parking

Location

Contact

 

 

 

 

 

 

 

If you would like to receive more information about this property or schedule a viewing, please contact:

Anne Paul Brinkman
Brinkman Fine Real Estate
Singel 60
1015 AB Amsterdam
The Netherlands

+31 (0) 20 244 19 62

info@brinkmanfinerealestate.com