Den Texstraat 5, Amsterdam

Den Texstraat 5 III

Te huur voor langere tijd is dit charmante turnkey appartement aan Den Texstraat 5-III te Amsterdam. Het volledig gemeubileerde appartement beslaat 66 M2, gemeten volgens de NEN 2850 norm, en is gelegen op de derde verdieping van een prachtig pand uit 1881. Op deze verdieping bevindt zich aan de voorzijde een lichte woonkamer met volledig uitgeruste keuken in modern roestvrijstaal. Combi-ketel en afwasmachine zijn nieuw geïnstalleerd. De slaapkamer aan de achterzijde beschikt over een ruime kastenwand en heeft een prachtig uitzicht op de binnentuinen. De tweede slaapkamer is vanwege de aanwezigheid van een uitklapbare bedkast multifunctioneel te gebruiken als werkkamer, kinderkamer en guestroom. De badkamer beschikt over een ligbad en dubbele wastafel en een onlangs vernieuwde wasmachine. Pièce de Résistance is een prachtig dakterras van 34 M2 alwaar u de gehele dag kunt genieten van de zon. Buitenkussens, bed- en badlinnen zijn voorzien.

De Den Texstraat is gelegen in de luwte van het centrum en grenzend aan de Pijp: op steenworp afstand van het Museumplein en de Grachtengordel enerzijds, en op loopafstand van de Utrechtsestraat, de Amstel en de Plantagebuurt anderzijds. Een meer centrale plek is moeilijk denkbaar. De Den Texstraat is een parallelstraat tussen de Weteringschans en de Stadhouderskade, in stadsdeel Centrum, binnen de oude omgrenzing van de Singelgracht. De straat, genoemd naar de Amsterdamse burgemeester die het ambt bekleedde in de jaren 1868-1879, maakt deel uit van de nieuwe woonwijken die na 1865 werden aangelegd rond het kort tevoren klaargekomen Paleis van Volksvlijt aan het Frederiksplein. (1). Het Paleis voor Volksvlijt was een groot glazen tentoonstellingsgebouw aan het Frederiksplein in Amsterdam, net voor de plaats waar nu het pand van de Nederlandsche Bank staat. Het werd gerealiseerd door de Vereeniging voor Volksvlijt tussen 1859 en 1864. In april 1929 werd het paleis van Volksvlijt door brand verwoest.

Amsterdam had zich in de late negentiende eeuw uitgebreid zoals dat in twee eeuwen niet was gebeurd. Langs de lijn van de oude verdedigingswallen was een stadsring aangelegd met grootstedelijk karakter: de Weteringschans en de Sarphatistraat, omzoomd met statige woonhuizen, plantsoenen en grote hotels als het Amstelhotel en het American Hotel. (2).

In 2006 werd de relatief brede Den Texstraat door de lezers van het Parool verkozen tot één van de meest geliefde straten van Amsterdam. Met dank aan de prachtige Oosterse Platanen is de Den Texstraat een buitengewoon groene straat die uitkomt in het Weteringsplantsoen. Ook hier is het fijn toeven onder de monumentale Canadese populieren en Witte Paardenkastanjes, die door de Nationale Bomenstichting zijn erkend als monumentale bomen. (3). Naast het Weteringsplantsoen ligt een door groen verscholen, volledig omheinde speelplaats voor kinderen. Hier treft u buurtgenoten met koffie en een croissant van de welbekende buurtbakker Simon Meijssen om de hoek.

De locatie heeft een uitstekende bereikbaarheid, de Noord/Zuidlijn metro halte op loopafstand, tramlijnen 4, 7 en 10 zijn nabij en er is snelle ontsluiting naar de Ring.

Specificaties:

 • Niet geschikt voor woningdelers
 • Netto vloeroppervlak: 66 M2, conform NEN 2580 normen
 • Afmeting dakterras: 34 M2, conform NEN 2580 normen
 • Huurprijs: € NVT per maand excl. GWL
 • Twee maanden borg
 • Direct beschikbaar
 • Huurtermijn 2 jaar, met optie tot verlenging
 • Volledig gemeubileerd
 • Nieuwe combi ketel
 • Nieuwe afwasmachine
 • Nieuwe wasmachine
 • Nieuw logeerbed
 • Nieuwe matrassen

Bronvermelding:

(1) t.B., ‘Amsterdam 650 jaar’, Propria Cures, 19 september 1925 (De Propria Curesartikelen 1923-1925, 309-310).

(2) Brugmans, Geschiedenis van Amsterdam. Deel viii, 411.

(3) Landelijk Register van Monumentale Bomen, Bomenstichting Amsterdam.

 

Tekst: Joep Hoogerwerf

Fotografie: Gloria Palmer

 

Details

Huurprijs
NVT
Status
Verhuurd
Gebouw

Type

Appartement met dakterras
Architectuurtype
19e-eeuwse Stapelwoning
Bouwjaar
1881
Conditie
Zeer goed onderhouden
Dak Platdak met dakterras (vergund)
Oppervlak, volume en specificaties
Netto vloeroppervlak
66 m²
Verdieping
3e
Slaapkamers 2
Aantal kamers
4
Aantal verdiepingen
1
Dakterras 34 m²
Verwarming C.V. – Combi ketel (niew)
Vloerverwarming
Nee
Gemeubileerd Ja
Lift
Nee
Positie
Oriëntatie
Centraal-Oost
Locatie Amsterdam Centrum, North-Holland
Parkeren
Parkeren
Publiek parkeren, betaald parkeren

Locatie


 

 

 

 

 

 

Wenst u informatie over dit object te ontvangen, of wilt u een bezichtiging inplannen?

Anne Paul Brinkman
Brinkman Fine Real Estate
Singel 60
1015 AB Amsterdam
The Netherlands

+31 (0) 20 244 19 62

info@brinkmanfinerealestate.com

Den Texstraat 5, Amsterdam

Den Texstraat 5 III

For long-term is this charming turnkey apartment at the Den Texstraat 5-III in Amsterdam. This fully furnished apartment occupies 66 M2 (measured conform NEN 2850 standards) and is located on the third floor of a beautiful building dating from 1881. On this floor there is a bright living room at the front with fully equipped kitchen in modern stainless steel and a spacious pantry. Combi-boiler and dishwasher were newly installed, along with Nespresso machine and a large refrigerator with freezer. The bedroom at the rear has a spacious closet and has a beautiful view of the inner-gardens. The second bedroom is multifuncional as a study, nursery and guest room because of the presence of a newly installed fold-out cabinet bed. The bathroom has a bathtub and double sink and a recently renewed ‘addwash’ washing machine. Pièce-de-Résistance is a beautiful roof terrace with lounge corner of 34 M2 where you can enjoy the sun all day long. Custom made outdoor cushions, bedlinen and towels are provided.

The Den Texstraat is located in the heart of Amsterdam and is adjacent to the Pijp: a stone’s throw from the Museumplein and the canal district on the one hand, and within walking distance of the Utrechtsestraat, Amstel River and Plantage neighborhood on the other. A more central location is hard to imagine. The Den Texstraat is a parallel street between the Weteringschans and the Stadhouderskade, in the city center, within the old boundaries of the Singelgracht. The street, named after the Amsterdam mayor who held the office of Lord Mayor between 1868-1879, is part of the new housing estates that were built after 1865 around the Paleis van Volksvlijt (a large exhibition hall) at the Frederiksplein, which had been completed shortly before. (1). The Paleis voor Volksvlijt was a large glass exhibition building on Frederiksplein in Amsterdam, just in front of where the building of the Nederlandsche Bank (the Central Bank of the Netherlands, founded by King William I in 1814). It was realized by the Vereeniging voor Volksvlijt between 1859 and 1864. In April 1929 the palace of Volksvlijt was destroyed by fire.

Amsterdam had expanded in the late nineteenth century as it had not done in two centuries. Along the line of the old defensive walls, a city ring had been constructed with metropolitan character: the Weteringschans and the Sarphatistraat, lined with stately residences and grand hotels such as the Amstel Hotel and the American Hotel. (2).

In 2006, the relatively wide Den Texstraat was voted one of the best streets to live in in Amsterdam by the readers of the Parool. (3). Thanks to the beautiful Oriental Plane Trees, the Den Texstraat is an exceptionally green street leading to the Weteringsplantsoen. Here too it is nice to relax under the monumental Canadian poplars and white horse chestnuts, which are recognized by the National Tree Foundation as monumental trees. (3). Next to the Weteringsplantsoen is a fully enclosed playground for children, hidden by greenery. Here you will meet fellow residents with coffee and a croissant from the well-known local baker Simon Meijssen around the corner.

The location has excellent accessibility, the North/South line metro stop within walking distance, streetcar lines 4, 7 and 10 are nearby and there is fast access to the Ring.

Specifications:

– Not suitable for house sharing
– Floor surface: 66 M2, measured according to NEN 258.
– Roof terrace dimensions: 34 M2, measured according to NEN 2580
– Rental price: € 2650,00 per month excl. utilities
– Two months deposit
– Available directly
– Lease term is two years, with option to prolong hereafter
– Fully furnished
– New combi boiler
– New dishwasher
– New laundromat
– New guest bed
– New mattresses

 

Sources:

(1) M.t.B., ‘Amsterdam 650 years’, Propria Cures, 19 September 1925 (The Propria Cures articles 1923-1925, 309-310).

(2) H. Brugmans, History of Amsterdam. Part VIII, 411.

(3) National Register of Monumental Trees, Bomenstichting Amsterdam

 

Text: Joep Hoogerwerf

Photography: Gloria Palmer

 

Details

Rental Price
NA
Status
Rented out 
Building

Type

Apartment with rooftop terrace
Architectural type
19th Century Stapled Building
Building year
1881
Condition
Well preserved
Roof Flat with terrace
Surfaces and Volume
Available living space
66 m²
Floor
3rd
Bedrooms 2
Number of rooms
4
Number of floors
1
Heating C.V. – Combi Boiler (new)
Rooftop Terrace
34 m²
Furnished Yes
Elevator
No
Position
Orientation
Central-East
Location Amsterdam Centre, North-Holland
Parking
Parking
Public parking, paid parking

Location


 

 

 

 

 

 

Would you like to receive more information about this property, or schedule a viewing? Please contact:

Anne Paul Brinkman
Brinkman Fine Real Estate
Singel 60
1015 AB Amsterdam
The Netherlands

+31 (0) 20 244 19 62

info@brinkmanfinerealestate.com

Den Texstraat 5 III, Amsterdam

Den Texstraat 5 III

For long-term rent is this charming turnkey apartment at the Den Texstraat 5-III in Amsterdam. This fully furnished apartment occupies 66 M2 (measured conform NEN 2850 standards) and is located on the third floor of a beautiful building dating from 1881. On this floor there is a bright living room at the front with fully equipped kitchen in modern stainless steel and a spacious pantry. Combi-boiler and dishwasher were newly installed, along with Nespresso machine and a large refrigerator with freezer. The bedroom at the rear has a spacious closet and has a beautiful view of the inner-gardens. The second bedroom is multifuncional as a study, nursery and guest room because of the presence of a newly installed fold-out cabinet bed. The bathroom has a bathtub and double sink and a recently renewed ‘addwash’ washing machine. Pièce-de-Résistance is a beautiful roof terrace with lounge corner of 34 M2 where you can enjoy the sun all day long. Tailor made outdoor cushions, bedlinen and towels are provided.

The Den Texstraat is located in the heart of Amsterdam and is adjacent to the Pijp: a stone’s throw from the Museumplein and the canal district on the one hand, and within walking distance of the Utrechtsestraat, Amstel River and Plantage neighborhood on the other. A more central location is hard to imagine. The Den Texstraat is a parallel street between the Weteringschans and the Stadhouderskade, in the city center, within the old boundaries of the Singelgracht. The street, named after the Amsterdam mayor who held the office of Lord Mayor between 1868-1879, is part of the new housing estates that were built after 1865 around the Paleis van Volksvlijt (a large exhibition hall) at the Frederiksplein, which had been completed shortly before. (1). The Paleis voor Volksvlijt was a large glass exhibition building on Frederiksplein in Amsterdam, just in front of where the building of the Nederlandsche Bank (the Central Bank of the Netherlands, founded by King William I in 1814). It was realized by the Vereeniging voor Volksvlijt between 1859 and 1864. In April 1929 the palace of Volksvlijt was destroyed by fire.

Amsterdam had expanded in the late nineteenth century as it had not done in two centuries. Along the line of the old defensive walls, a city ring had been constructed with metropolitan character: the Weteringschans and the Sarphatistraat, lined with stately residences and grand hotels such as the Amstel Hotel and the American Hotel. (2).

In 2006, the relatively wide Den Texstraat was voted one of the best streets to live in in Amsterdam by the readers of the Parool. (3). Thanks to the beautiful Oriental Plane Trees, the Den Texstraat is an exceptionally green street leading to the Weteringsplantsoen. Here too it is nice to relax under the monumental Canadian poplars and white horse chestnuts, which are recognized by the National Tree Foundation as monumental trees. (3). Next to the Weteringsplantsoen is a fully enclosed playground for children, hidden by greenery. Here you will meet fellow residents with coffee and a croissant from the well-known local baker Simon Meijssen around the corner.

The location has excellent accessibility, the North/South line metro stop within walking distance, streetcar lines 4, 7 and 10 are nearby and there is fast access to the Ring.

Specifications:

– Not suitable for house sharing
– Floor surface: 66 M2, measured according to NEN 258.
– Roof terrace dimensions: 34 M2, measured according to NEN 2580
– Rental price: € 2650,00 per month excl. utilities
– Two months deposit
– Available directly
– Lease term is two years, with option to prolong hereafter
– Fully furnished
– New combi boiler
– New dishwasher
– New laundromat
– New guest bed
– New mattresses

 

Sources:

(1) M.t.B., ‘Amsterdam 650 years’, Propria Cures, 19 September 1925 (The Propria Cures articles 1923-1925, 309-310).

(2) H. Brugmans, History of Amsterdam. Part VIII, 411.

(3) National Register of Monumental Trees, Bomenstichting Amsterdam

 

Text: Joep Hoogerwerf

Photography: Gloria Palmer

 

Details

Rental Price
NA
Status
Rented out
Building

Type

Apartment with rooftop terrace
Architectural type
19th Century Stapled Building
Building year
1881
Condition
Well preserved
Roof Flat with terrace
Surfaces and Volume
Available living space
66 m²
Floor
3rd
Bedrooms 2
Number of rooms
4
Number of floors
1
Heating C.V. – Combi Boiler (new)
Rooftop Terrace
34 m²
Furnished Yes
Elevator
No
Position
Orientation
Central-East
Location Amsterdam Centre, North-Holland
Parking
Parking
Public parking, paid parking

Location


 

 

 

 

 

 

Would you like to receive more information about this property, or schedule a viewing? Please contact:

Anne Paul Brinkman
Brinkman Fine Real Estate
Singel 60
1015 AB Amsterdam
The Netherlands

+31 (0) 20 244 19 62

info@brinkmanfinerealestate.com