Hoofdweg 661 – Loft in The Barn

Loft in The Barn

Hoofddorp is de belangrijkste plaats in de Haarlemmermeer, die vanaf 1840 werd drooggelegd. In 1855 was de gemeente Haarlemmermeer een feit. Het zeekleigebied zou een belangrijk landbouwgebied worden, waarin aardappels, suikerbieten en tarwe geteeld werden. Het land werd strikt geometrisch ingedeeld: rechte vaarten, sloten en straten omsloten grote percelen. Van oorsprong ook een gebied met een gemengde identiteit, aangezien de gehele bevolking nieuw was en uit vele landstreken hierheen trok. Een nieuwe wereld, waar geschiedenis een beperkte rol speelde en waar de lokale traditie en identiteit zich nog moest ontwikkelen.

Hoe belangrijk de Haarlemmermeer was voor de graanhandel in Nederland en voor de Haarlemmermeer in het bijzonder, blijkt uit een lijst uit 1931 van erkende graanhandelaars in Noord-Holland: van de tien namen waren er drie gevestigd in de Haarlemmermeer en als Halfweg erbij wordt gerekend zelfs vijf.[1] Deze bedrijven beschikten over gebouwen waarin het graan opgeslagen konden worden, maar ook over een weegbrug om het aangevoerde graan te wegen en later vaak ook een droger om graan dat te veel vocht bevatte, te drogen tot het vochtpercentage ongeveer 15 à 16 procent bedroeg. Graanhandelaars waren gevestigd op een plaats die goed bereikbaar was zowel via de weg als via het water, waardoor de aan- en afvoer van het graan op verschillende manier kon plaatsvinden.[2]

Zo goed als alle houten graanschuren in de Haarlemmermeer zijn verdwenen of zeer sterk van karakter veranderd. Aan Hoofdweg 661 prijkt echter tot op de dag van vandaag het prachtige ontwerp van bouwkundige Van Damme (1883-1948), die actief was in en rond de Haarlemmermeer. Hij ontwierp zowel agrarische/industriële gebouwen als woonhuizen. De Barn werd begin 1933 in gebruik genomen. In 1935 moderniseerde hij ook de grote zaal van de Beurs in Hoofddorp, waar het graan van de Haarlemmermeer verhandeld werd.

Veel van de graanschuren die in de Haarlemmermeer waren gebouwd, waren van hout. Karakteristiek is de hoge plaatsing van de vensters per bouwlaag, de grote deuren op de begane grond en verdieping en een kap met een flauwe hellinghoek.[3] De schuren bestonden uit grote ruimten, waar het graan in zakken werd opgeslagen. Later vond ook opslag plaats in kuubskisten of uiteindelijk ook in silo’s. De hooggeplaatste ramen konden open worden gezet zodat het aanwezige graan goed kon drogen of droog kon blijven. Het was namelijk van het grootste belang dat het vochtpercentage van graan niet groter was dan 15 à 16 procent. Hierdoor kon broei worden voorkomen en was het graan goed verwerkbaar. In het interieur zijn nog diverse onderdelen aanwezig zoals silomonden en transportsystemen, behorend bij de graanopslagfunctie.

Het exterieur wordt met name bepaald door hout en de hooggeplaatste vensterrijen. De beplanking van de gevels is horizontaal of liggend, terwijl in de geveltop staande delen zijn toegepast. De voorgevel en de achtergevel zijn voorzien van grote deuren voor de aan- en afvoer van graan. Het houten gebouw staat op een bakstenen voet om optrekkend vocht te voorkomen. Het gesloten karakter geeft een stoer en industrieel karakter aan het gebouw, dat nog eens wordt versterkt door het ontluchtingstorentje dat aan de rechterzijgevel is uitgebouwd.

Ruim 70 jaar was het gebouw het bedrijvige hart van de familieonderneming in de graanhandel en tot 2003 werd in de Barn graan opgeslagen en verhandeld. Het is een van de weinige bouwwerken in Hoofddorp centrum dat getuigt van het verleden van de Haarlemmermeer als graanschuur van West Nederland.

Afgebeeld ziet u de artist’s impressions van de twee lofts die dienen als voorbeeld van de kosmopolitische sfeer die hier gerealiseerd kan worden.

Via een getorste metalen trap in de centrale entree laten wij u kennis maken met de twee lofts op de eerste verdieping van de Barn. De hoogte van de nok (7,00) en de ruime afmetingen (210 m2) zorgen voor een ultieme woonbeleving die u kunt creëren in dit bijzondere industriële erfgoed. Zonlicht valt binnen door de vele ramen in de vensterrijen en maakt de ruime leefgedeeltes licht, groots en luchtig.

De houten vloeren met een prachtig patina vormen een harmonisch geheel met de buitengewone balkconstructies, waarin een vide is gerealiseerd met loggia op het zuiden van 23 m2. De vide is begaanbaar via een stalen wenteltrap. Binnen en buiten wordt gescheiden door glazen deuren die zorgen voor extra daglichttoetreding.

Belangrijke informatie

Hieronder ziet u de prijs in de huidige staat en de geschatte kosten van de transitie. U bent niet verplicht zich te houden aan het voorbeeldplan maar bent geheel vrij om de transitie uit te voeren naar eigen idee. De plattegrond en de artist’s impressions zijn bedoeld om de potentie aan te geven. Het is aan de koper om ieder ander ontwerp en elke andere plattegrond te kiezen.

  • Potentiele woonoppervlakte: 210 M2
  • Buitenruimte / Loggia: 23 M2
  • Koopsom in huidige staat:            €495.000
  • Schatting kosten verbouwing:      €625.000
  • Totale investering:                         €1.120.000

Splitsing perceel – In concept
Splitsing gebouw – In concept
Servicekosten – Te bepalen na oprichting VVE

 

Tekst: Dr. Pieter F. Vlaardingerbroek

Fotografie & Interior Design Visuals: Marie-José van den Ende

Visuals: VKV Visuals, Machteld van Ketwich Verschuur

 

Bronnen:

[1] ‘GEWESTELIJKE TARWE-ORGANISATIES. Erkende Handelaars in Noord-Holland’, De Tijd: godsdienstig-staatkundig dagblad, 24 juni 1931: ‘De eerste voorloopige lijst van erkende handelaars en tusschenpersonen der Tarwe-Organisatie voor Noord-Holland vermeldt de volgende namen: C. Beers Gzn., Winkel T. 85a., Tel. 29: H. H. Haytema, Alkmaar, Zaadmarkt C 2; M. de Jong, Edam, Vesting; N.V. C. Verhoog, Halfweg; In- en Verkoop Bureau L.T.8., Haarlem, Overveen Julianalaan 29; v. Waveren’s Graanhandel, Haarlem, Kenaupark: C. Immink, Hoofddorp, Hoofdweg 574: H. Peters, Haarlemmermeer, Aalsmeerderdijk 51; J, Vrijland, Halfweg, Zwanenburgdijk 479; v. Wijk & Kortleve, Vijfhuizen, Vijfhuizerdijk 44.’ (onderstreping auteur).

[2] Zie voor silogebouwen en graanschuren in het algemeen: Karel Loeff, Silogebouwen van graan- en veevoederbedrijven in Nederland. Kathedralen van het platteland, Zwolle 2004 (ook raadpleegbaar via https://issuu.com/overijssel/docs/silogebouwen/43)

[3] Er is een soort verwantschap met andere houten opslagschuren, zoals bollenschuren. Het verschil is echter dat zowel bollenschuren als bijvoorbeeld kaaspakhuizen een inrichting met stellingen kenden, wat bij graanpakhuizen niet het geval was.

 

Details

Vraagprijs
€ 495.000
Status
Te koop
Gebouw

Soort object

Loft in Barn
Architectuurtype
Agrarisch erfgoed
Bouwjaar
1933
Bouwkundige staat
Goed onderhouden
Dak Pannendak
Oppervlaktes en verdiepingen
Vloeroppervlak loft
210 m²
Vloeroppervlak eerste verdieping
170 m²
Vloeroppervlak vide 40 m²
Aantal kamers
3
Aantal verdiepingen 
2
Verwarming NVT
Loggia
23 m2
Omliggende tuin NVT
Lift
NVT
Kadastrale informatie
Kadastrale aanduiding
Haarlemmermeer C 5884
Coördinaten
4°41′42.5′′E – 52°18′28.8′′N
Eigendom
Volledige eigendom
Monumentenstatus Geen
Kadastrale grootte 1020 M2
Positie
Oriëntatie 
Zuid-Oost / Zuid-West
Locatie Hoofddorp, Noord-Holland
Parkeren
Parkeren
Parkeren op eigen grond, Publiek parkeren

Locatie


 

 

 

 

 

 

Wenst u informatie over dit object te ontvangen, of wilt u een bezichtiging inplannen?

Anne Paul Brinkman
Brinkman Fine Real Estate
Singel 60
1015 AB Amsterdam
The Netherlands

+31 (0) 20 244 19 62

info@brinkmanfinerealestate.com