EEN WERELD VAN VERANDERING

Met oog voor detail en liefde voor vakmanschap

Zeepfabrikant Dekker moet een man geweest zijn die oog had voor detail en ambachtelijk vakmanschap wist te waarderen. Dat zie je meteen als je voor de centrale houten dubbele deur staat van zijn koetshuis in de Weverstraat in Wormerveer. Een simpele toegangsdeur voldeed blijkbaar niet. Kijk maar naar het fraaie en royale ijzersmeedwerk op de deuren. Op hun beurt worden deze deuren geflankeerd door houten panelen met schuine steunbalken, ook weer vakkundig verfraaid met een decoratief profiel. En daar houdt het niet bij op: ook de bovenvensters kregen de nodige aandacht van de vakman. De in symmetrie geplaatste ruitvormige roedeverdelingen maken van gewone ramen eigenzinnige vensters. Alles straalt oog voor detail uit, en liefde voor het ambacht, zoals dat aan het eind van de 19e eeuw nog bedreven werd in ons land.

Wie verder kijkt, ziet veel meer fraaie details en zorgvuldig materiaalgebruik. De in baksteen opgetrokken gevels zijn gemetseld in kruisverband. De plint steekt over de hele lengte van het pand ietsjes uit en is afgesloten met een laag van afgeschuinde bakstenen. De bogen boven de vensters en toegangsdeuren in rood verblendsteen zorgen voor een ingetogen kleurschakering. Het metselmozaïek onder de bogen verleent de gevel een zekere speelsheid. Het zadeldak steekt fors uit met een mooie, geprofileerde daklijst, ondersteund door frivole ‘klossen.’ Er heerst hier zo veel schoonheid in kleine details.

Het koetshuis met paardenstal is gebouwd in opdracht van de firma Jan Dekker, eigenaar van de bekende zeepziederij De Adelaar en gehuisvest in een van de voornaamste ‘industriële kathedralen’ langs de Zaan. Getooid met een reusachtige betonnen adelaar, is het één van de blikvangers van het industriële verleden van Wormerveer. Bij deze fabrikant hoorde een representatief onderkomen, zelfs voor zijn koetsen en paarden. De koetsen stonden rechts, de paarden kregen in het linker gedeelte van het pand hun onderkomen. In de jaren vijftig zijn de paarden vervangen voor auto’s en werd de paardenstal een garage. Uit die tijd stamt de linker dubbele garagedeur.

Binnenin is de voorliefde voor detaillering en materiaalgebruik voortgezet. Meest in het oog springend is de grenenhouten wandconstructie met geprofileerde balken en geschoorde schuifdeuren. De deuren schuiven heen en weer in een stalen profiel in de vloer. Deze wandconstructie geeft de toekomstige bewoner de mogelijkheid om te spelen met zichtlijnen en te variëren in open en gesloten ruimten. In essentie bestaat het pand uit drie traveeën (gedeelten) en door te spelen met de schuifdeuren zijn er verschillende ruimtebelevingen te creëren.

De tripartite (drie traveeën) structuur biedt mogelijkheden voor gevarieerd ruimtegebruik. De voormalige paardenstal in het linker travee kan als apart kantoor-aan-huis worden ingericht. Het heeft een eigen ingang en de ruimte heeft een mooie verhouding voor een zelfstandige bedrijfs- of praktijkruimte voor de bewoners. De stalen wenteltrap voert naar de eerste verdieping met twee kinderslaapkamers of gastenkamers en een badkamer.

Het centrale travee – het middendeel –  leent zich prima voor een ruime keuken met een lange eettafel voor gezin of vriendendiner. Het rechter travee beschikt, net als het linker en centrale deel van het pand, over een eigen entree met aangename vrije daglichttoetreding. Dit is de ideale plek voor de woonkamer. In het achterste gedeelte is gedacht aan een ruime slaapkamer met een geïntegreerde badkamer. De nog steeds aanwezige en oorspronkelijke houders voor het tuigage en het spantuig voor de paarden krijgen een moderne invulling als handdoekenhangers. Een sprekend voorbeeld van hoe historische interieurdetails gebruikt worden voor modern wooncomfort.

Dit pand zit vol met oorspronkelijke elementen die waardevol zijn en de ruimte karakter geven: de bakstenen vloeren met afwateringsroosters in de oude paardenstal en in de middentravee; de lange grenen plankenvloer in het slaapkamergedeelte en de over de gehele ruimte verspreide forse natuurstenen neuten die de houten stijlen ondersteunen. Overal waar je kijkt is het zichtbaar: oog voor detail, liefde voor vakmanschap en verstand van kwaliteit. Dit pand verdient het om deze traditie voort te zetten.

Texst: Dr. Jephta Dullaart

Bron: redengevende omschrijving Weverstraat 26, Wormerveer, opgesteld door Gemeente Zaanstad

De prijs die de verkoper vraagt in de huidige staat is € 390.000,– De geschatte kosten voor de transitie zijn € 250.000,– De koper is niet verplicht zich te houden aan het voor-beeldplan maar is geheel vrij om de transitie uit te voeren naar eigen idee. De plattegrond en de artist’s impressions zijn bedoeld om de potentie aan te geven. Het is aan de koper om ieder ander ontwerp en elke andere plattegrond te kiezen

 

Kenmerken

Overdracht
Vraagprijs
€ 390.000,-
Status
Verkocht
Bouw

Soort Woonhuis

Apartment
Soort bouw
Existing build
Bouwjaar
1895
Specifiek
Normal
Soort dakComposite roof
Oppervlakten en inhoud
Wonen
199 m²
Gebouwgebonded
860 m³
buitenruimte
Aantal kamers
5
Aantal badkamers
NA
Aantal woonlagen2 floors
Begane Grond
Kadastral Data
AMSTERDAM I 10146
Kadastral kaart
Eigendomssituatie
Eigengrond
Buitenruimte
Ligging
Oost. Aan rustige weg in centrum
Size86m²
Parkeergelegenheid
Soort parkeergelegenheid
Betaald parkeren, parkeervergrunning en eigenterrain

Locatie


If you would like to receive more information about this property or schedule a viewing, please contact:

John de Bie – Agent RMT
Brinkman Fine Real Estate
Herengracht 91
1015 BD Amsterdam
The Netherlands

+31 (0) 20 244 19 62

info@brinkmanfinerealestate.com