Spuistraat 253 – De Seylende Hoop

Spuistraat 253 – ‘De Seylende Hoop’

For rent for a period of one or two years is this beautiful ‘turnkey’ apartment, in ship-shape and ready to move in, divided over the top three floors of a grade one listed building from 1774. [1]. The apartment is fully furnished and was restored under architecture in 2015. It features three bedrooms, three bathrooms, fully equipped kitchen, large sitting room with comfortable lounge furniture, and separate study. The fully furnished apartment occupies 154 M2, measured according to the NEN 2850 standards. Pièce de Résistence is a beautiful roof terrace with views of the historic rooftop landscape of the city.

The location of this apartment could not be more central. The Spuistraat is located in the very heart of Amsterdam’s historic city center, a minute or two from the Dam, Negen Straatjes and a 20-minute walk to the Museum Quarter. Centraal Station is about 15 minutes’ walk away (under 5 minutes by tram), as is the Rokin metro station, connecting you to the Amsterdam South business district in under 10 minutes. A vibrant part of Amsterdam, with places like SOHO House and Café Hoppe (1670) on your doorstep.

The building at Spuistraat 253 is one of the few remaining examples of a warehouse in the street. Normally such a warehouse is quite dark because of its depth and low ceilings, but in this building the opposite is true. Next to the warehouse is a very low, seventeenth-century house at no. 255, which allowed many windows to be placed on the side wall of no. 253, providing the apartment with plenty of daylight. [2]. Also, the floor timbering of the loft has been partially removed, which gives the front of the flat an enormous spatial experience and lots of light. In the morning, the sun shines through the windows in the side wall facing east and in the afternoon through the windows in the front wall facing west. At the end of the day, the roof terrace is a great place to relax and watch the sun go down, approximately at the location of the Westertoren.

When one enters the apartment, one immediately notices the exciting combination of a historic building and modern design. The renovation in 2015 by interior architect Ingrid Wijnen has brought a unity that is very peaceful. The normally ugly elements such as radiators, washing machines and appliances have been carefully concealed in particularly tasteful, handmade wooden furniture. The furniture is not placed loose but runs in a flowing line through the flat. At eye level, the entire width of the building is visible, which gives a feeling of space. The interior designer’s handwriting is recognizable throughout the apartment, for example in the staircases, stair railings, kitchen, bathrooms and cupboards. Nothing is ugly; everything is beautiful in this flat. All parts have been given attention.

In this three-storey home, the living room is at the front on the lowest floor of the apartment. The living room us equipped with comfortable lounge furniture. The weathered door from Algeria is striking and allows access to the study. Also on this floor is a bedroom and bathroom at the back. A beautiful and at the same time comfortable staircase leads to the kitchen on the middle floor at the front and to the master bedroom with en-suite bathroom at the back. And then the same beautiful staircase leads to the top floor under the sloping roof with another bedroom and bathroom. This top floor allows entrance to the rooftop terrace and can be closed off with a lifting shutter, which fits in well with the character of the warehouse.

Throughout the apartment, the character of a historic warehouse is well preserved and recognisable. For example, the chiselled brickwork of the façade that has remained untreated in the living room and kitchen gives a beautiful atmosphere to the rooms. And, for example, the beams with recognisable traces of use and history. In the ridge, you can still see the hoisting wheel that used to be used to load the supplies into the warehouse. This is also clearly visible on the levers in the front facade. [3].

The apartment has insulating glazing on most windows and the roof is insulated on the inside. Floors are alternating between old wooden floors and modern concrete floors. The modern lights are all works of art. Throughout the apartment, much attention has been paid to the connections, details and transitions between the various materials and spaces.

The Spuistraat was once a prominent canal and this can still be seen in the distance between the façades in the profile of the street. The canal was then called Nieuwezijds Achterburgwal and was part of the medieval city. Until the end of the 14th century, the Amstel divided Amsterdam into two almost equal parts, the old side with the Old Church and the new side with the New Church. To protect the city, a canal was dug on each side and behind it a rampart, an earthen wall, with a wooden palisade for protection. When new ramparts were constructed behind these around 1385, the existing rampart became the Voorburgwal and the new rampart the Achterburgwal, both on the old and the new side. Thus the Oudezijds Voorburgwal, Oudezijds Achterburgwal, Nieuwezijds Voorburgwal and Nieuwezijds Achterburgwal came into being. On the Nieuwezijds Achterburgwal were mainly warehouses and stables, which belonged to the larger houses on the Nieuwezijds Voorburgwal In 1867 the canal was filled up and since then the name Spuistraat.

 

Specifications:

– Not suitable for house sharing
– Living space: 154 M2, according to NEN 2580 norms
– Rental price € 4150 per month excl. utilities
– Two months deposit
– Available per August 15th, 2022
– Lease term is 1 or 2 years
– Fully furnished
– Fully equipped kitchen
– Recently renewed combi boiler

 

Source reference:

[1] National Monument 5604 – Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

[2] Stadsarchief Amsterdam, Waivers, Part: 148, Period: 1774, Amsterdam, Archives 5062, file number 148, 13 October 1774, Waiver of debt

[3] Haslinghuis – Janse, Bouwkundige termen, explanatory dictionary of western architecture and building history, 1997, p 342-343

 

Historic context: Nanette de Jong, Conservation Architect

Photography: Marie-José van den Ende

 

Details

Asking Price
€ 4150,00 p.m. excl. utilities
Status
For Rent
Building

Type of Property

Top floor apartment in old warehouse
Building Type
Existing build
Year of Build
1774
Specifics
Very well preserved
Roof Tile roof with original tiles
Surfaces and Volume
Available Living Space
154 m²
Number of Rooms
8
Number of Bedrooms 3
Number of Bathrooms
3
Total number of Floors
3
Heating Central, High performance
Rooftop Terrace 
14 m²
Storage 4 m²
Elevator
N/A
Cadastral Data
Cadastral Designation
Amsterdam F 7237 9
Coordinates 
52° 22′ 14″ – 4° 53′ 22″
Owner situation
Owned Ground
Building status Rijksmonument
Cadastral size 70 M2
Position
Orientation
South-West
Location In the historic centre of Amsterdam
Parking
Parking situation
Public parking, parking permits, paid parking

Location


 

 

 

 

 

 

Would you like to receive more information about this property, or schedule a viewing? Please contact:

Anne Paul Brinkman
Brinkman Fine Real Estate
Singel 60
1015 AB Amsterdam
The Netherlands

+31 (0) 20 244 19 62

info@brinkmanfinerealestate.com